Nieuwe Maan, nieuwe kansen

Geschreven door: Monique
Als ervaren coach, doula en zwangerschapsdansdocent loop ik mee in jouw reis met aandacht voor wat er in je leeft.

23 januari 2020

Moeheid en onrust vóór Nieuwe Maan

Heb je je de afgelopen dagen wat moe of onrustig gevoeld? Dan kan dat met Afnemende Sikkelmaan (ook wel Asgrauwe Maan) te maken hebben…Dit is een tijd die vraagt om uitrusten en opruimen, zowel van je huis als de files op je laptop, als bijvoorbeeld oude verhalen en beperkende overtuigingen. Het zou zomaar kunnen dat dit soort bezigheden beter voelen om nu te doen, dan keihard werken, veel praten en netwerken. Dat soort dingen kan je nu meer uitputten dan bijvoorbeeld tijdens Volle Maan. En het kan zomaar zijn dat als je thuis blijft en je naar binnen keert, je je fijner voelt. Waar bij Volle Maan de muren op je af kunnen komen als je te lang binnen blijft zitten. Alles heeft zijn tijd. Zo middenin de winter, en ook nog rond Blue Monday, in de periode van Afnemende Maan, is er dus extra veel reden om lekker met een kop thee onder een dekentje op de bank te gaan zitten. De een is er gevoeliger voor dan de ander, maar de Maancyclus heeft invloed op iedereen. Daardoor kan het dus voorkomen dat andere mensen afspraken met je afzeggen, of dat je dat zelf doet. Er is nu eenmaal minder energie voorhanden nu. Kun je dat accepteren?

Spoiler: zelf vind ik dat hééél lastig, om hier echt gehoor aan te geven! Toch is het gelukt en heb ik een brainstorm-afspraak waar ik al lang naar uit had gekeken, durven afzeggen om een ochtendje naar de sauna te gaan, hoera! Ik ben het aan het leren!. Spoiler 2: grote kans dat jij het ook lastig vindt: Asgrauwe Maan en winter zijn niet bepaald de populairste momenten van de cycli, althans in onze maatschappij…en rust nemen, je terugtrekken, naar binnen gaan, zijn in onze 24-uurs economie dan ook radicale daden van verzet).

Wanneer is het Nieuwe Maan? Wanneer het precies Nieuwe Maan is, daar zijn verschillende visies over. Sommigen zeggen: precies wanneer de Maan helemaal weg is. Dat is dit jaar (2020) deze maand (januari) komende vrijdag 24 januari om 22.42u. Op het moment van schrijven is dat morgen. Anderen noemen dat Donkere Maan, en vinden dat Nieuwe Maan pas 2 of 3 dagen na Donkere Maan is. Ik denk dat het allebei waar is, en dat dit weer een voorbeeld is van hoe de tijd en het cyclische van de Maan veel minder makkelijk is af te bakenen dan onze lineaire tijd. We zijn zo gewend om te denken: ‘dit begint nu en dan eindigt dat’. Dat is een nogal technische benaderingswijze. Het is veel natuurlijker om te voelen dat processen nu eenmaal in elkaar overlopen, vervloeien en dat energieën mengen. Dat het één in het ander overgaat zonder dat we kunnen zien waar het één precies begint en het ander ophoudt. Grillig, organisch, meer zoals de natuur zelf.

Zo voelde ik zelf bijvoorbeeld gisteravond, woensdag, al dat ik me het liefst voor alles en iedereen wilde verstoppen, inclusief mijn man en dochter. Ik ging ‘even liggen’ om 21u, en werd om 4.00u pas weer wakker, met make up nog op en kleren aan…Vandaag in de sauna voelde ik de ideeën alweer binnenkomen en dacht ik ‘he, dat is een dag te vroeg?’ waarna ik merkte dat er nog wel wat op te ruimen viel aan onrust en net-niet-durven-vertrouwen-op-wat-is…

Challenge: probeer voor jezelf te voelen hoe de overgang van Afnemende, Donkere en Nieuwe Maan bij jou verloopt. Wanneer voel je dat je je – net als de Maan – het liefst voor alles en iedereen zou willen verstoppen? En wanneer voel je dat het tijd is voor nieuwe plannen en ideeën?

Nieuwe Maan ritueel

Hoe meer je hebt opgeruimd, hoe meer ruimte voor nieuwe dingen. Een ritueel dat je kunt doen met Nieuwe Maan, is het zetten van intenties.

Wat zijn je wensen en verlangens?

Waar heb je behoefte aan?

Of dieper: waartoe ben je ook alweer op aarde? Wat is jouw missie? Durf naar binnen te gaan en hierop te reflecteren.

* Neem een moment voor jezelf om je even terug te trekken.

* Ga ontspannen zitten of liggen.

* Doe je favoriete meditatie of yoga- of ademhalingsoefening.

* Grond jezelf en leg een hand op je hart en op je buik.

* Voel waar je met heel je hart en ziel dankbaar voor bent.

* Laat vanuit die plek van overvloed een wens opborrelen: vraag jezelf eventueel als een mantra: ‘wat wil ik echt?’ of ‘wat wil het Universum/de Natuur/God/Godin/Moeder Aarde/Mijn Diepere Zelf / of waar je dan ook maar in gelooft, van mij?’

* Zie dat wat je wil in geuren en kleuren voor je, als een foto of film. * Voel wat het met je doet om dit nu al te kunnen ervaren.

Beleef het in je hele lijf, in al je cellen.

* Laat het los aan de Nieuwe Maan, het mysterie.

* Leg je handen weer op je schoot en kom langzaam terug in het hier en nu.

* Schrijf wat je wil op als een zin in de tegenwoordige tijd (alsof het al zo is) of maak er een tekening van.

* Als er acties in je opkomen om je wens te realiseren, schrijf die in je agenda voor over een paar dagen. * Leg je papiertje met je wens een nacht bij Nieuwe Maan in een bakje of schelp in je vensterbank.

Ik wens je een rustige Nieuwe Maan en veel inspiratie!

Liefs, Monique

Fotocredits: Vicran (kat). Eigen foto’s (maan en altaar). Van de foto van de klok heb ik de maker helaas niet van kunnen traceren. Mocht het jouw foto zijn, ik ben fan! Ik vermeld graag je naam of verwijder ‘m desgewenst.

Een fijn moment om tot jezelf te komen

Gerelateerde berichten

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Shares
Share This