Patriarchy is not something we need to smash

Apr 09, 2024

Mijn eigen man moet me er regelmatig aan herinneren ;-), maar mannen zíjn níet het patriarchaat.

Sterker nog: mannen lijden óók onder het patriarchaat.

Waar vrouwen - expliciet of impliciet - te horen krijgen om:

  • zich klein te houden
  • zich niet uit te spreken
  • geen credits te nemen
  • vooral niet te vurig, boos of krachtig te zijn
  • niet aan jezelf te denken (dan ben je egoïstisch)
  • en vooral anderen te dienen en plezieren

krijgen mannen in onze patriarchale samenleving de boodschap om:

  • niet te huilen 
  • niet zwak te zijn
  • geen kwetsbaarheid te tonen
  • altijd de leiding te nemen
  • altijd sterk te zijn
  • alles wat vrouwelijk is in jezelf af te wijzen

Deze patriarchale boodschappen worden ons al duizenden jaren ingeprent. Ze laten wonden na. Ze beperken ons allemaal in onze vrijheid om helemaal onszelf te zijn.

We dragen immers allemaal een mannelijk en een vrouwelijk deel in ons. Door die delen af te moeten wijzen, zijn we met delen van onszelf in gevecht. 

De strijd met elkaar aangaan maakt het niet beter. Het heeft geen zin om mannen te haten om wat het patriarchaat ons aandoet. Dat maakt de wonden aan beide kanten alleen maar erger. 

Wat we nodig hebben om te helen, is eerlijke en open gesprekken. Over wat het patriarchaat met ons doet, hoe het ons heeft verwond en vandaag de dag nog beknelt. En ja, mannen genieten ook voordeel van het patriarchaat. Over dat privilege moeten we het óók hebben. Voorbij de verwijten. 

Tip: vraag een man in je omgeving (je partner, je broer, je vader, een vriend, een collega) vanuit oprechte nieuwsgierigheid: ‘hoe is het voor jou om man te zijn in een patriarchale samenleving?’ 

Misschien moet je hier en daar nog wat uitleggen, maar als je door blijft vragen, zult je verrast zijn hoeveel meer wederzijds begrip en verbinding hieruit kan ontstaan.

Wat is het patriarchaat?
Het patriarchaat is een
systeem waarin masculiene eigenschappen meer waarde toegekend krijgen dan vrouwelijke waarden. En ook al genieten mannen financiële en maatschappelijke voordelen in een patriarchaat, mannen lijden óók onder het patriarchaat. Hetzij op een andere manier dan vrouwen.

Deze patriarchale boodschappen worden al duizenden jaren ingeprent en van generatie op generatie doorgegeven. Ze zijn geïnstitutionaliseerd en geïnternaliseerd. Oftewel, je voelt ze om je heen en je hoort ze in de stem waarmee je tegen jezelf spreekt. 

Bij de School voor Vrouwenkracht leer je hoe je jezelf kunt bevrijden van patriarchale boodschappen. Hoe je als vrouw in deze samenleving thuis kunt komen bij je eigen, vrouwelijke natuur. En hoe je vanuit jouw unieke, vrouwelijke kracht het verschil kunt maken. Op jouw manier. Met respect voor je vrouwelijke natuur.

Alsjeblieft, voor jou:

eenĀ cadeau omĀ je vrouwenkracht teĀ activeren

Lieve vrouw, ik hebĀ iets fijns voor je wat je kracht enĀ zelfliefdeĀ brengt: een lichaamsgerichte meditatie
om jouw vrouwenkracht te activeren!

Hiermee ga je akkoord met de verwerking van jouw gegevens en het ontvangen van inspiratiemails. Je kunt je op elk moment weer uitschrijven. We zullen jouw gegevens nooit aan anderen doorgeven. Beloofd.